Related Posts with Thumbnails

Archive

label

perbincangan antara majlis agama dan ahli panel sebelum forum bermula

Semalam 27hb satu forum ilmiah yang di adakan di Mussola Ar Raudhah Taman Pelindung Beserah Kuantan berjaya juga diadakan walaupun sebelum ini telah menerima pelbagai tekanan dari kerajaan setempat, khusus nya Majlis Agama Pahang sendiri.


Amatlah malang bagi Wanita ‘1Malaysia’ yang dijulang sebagai ‘Wanita Nombor Satu Negara’ kerana tidak dikenali oleh sebuah syarikat penghantaran cepat, Securexpress yang beribu pejabat di Selangor, Darul Ehsan.


 1. Insyaallah pada 27 hb. Feb 2010 [ sabtu ] jam 8.40 malam akan dilangsungkan satu Forum Ad Deen yang bertajuk [ Perlaksanaan Syariah di Malaysia : Cabaran , Halangan dan Kesungguhan ] , bertempat di Musolla Ar Raudhah Perkampungan Pelindung Perdana Beserah Kuantan Pahang . Untuk teks seterus nya sila klik tajuk.

 


Para Pewaris Taman Marin Tun Sakaran (TMTS) memberi altimatum 14 hari kepada Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi agar menarik balik kenyataannya yang disiarkan agensi berita Bernama bahawa kejadian penculikan di Sebangkat, Semporna mempunyai kaitan dengan gaji yang tidak dibayar dan berpunca daripada ‘orang dalam’; atau menghadapi tindakan mahkamah jika Zahid engkar.

PADA perjumpaan ‘Bertemu Rakyat’ bersama Presiden PKR, Dato’ Seri Dr Wan Azizah Ismail yang berlangsung di Star City Convention Center, Kota Kinabalu baru-baru ini, terdapat juga anasir-anasir negatif yang cuba untuk menggagalkan program berkenaan.Pada 14hb.febuari lalu Berita Harian dengan takzim nya memohon berbanyak banyak kemaafan dari para pembaca nya. Permohonan maaf ini amat dituntut dan merupakan satu perbuatan yang baik.. Mungkin juga Berita Harian mula sudah menunjukan sifat sifat nya baik kebelakangan ini. Ikuti seterus nya.

Airmata Azizah gugur di SabahMAJLIS bertemu rakyat bersama Presiden PKR, Dato’ Seri Dr Wan Azizah Ismail di Star City Convention Center, Kota Kinabalu pada 21 Februari 2010, berjalan dengan begitu baik dan lancar. Majlis berkenaan anjuran bersama AMK Negeri dan Wanita Negeri Berjaya menghimpunkan seramai lebih kurang 700 orang ahli PKR dan UMNO di Sabah.


Rasanya kita semua masih ingatlagi 2005 yang lalu, negara kita digemparkan dengan hasrat kerajaan untuk mengagih agihkan ‘jarum suntikan’ dan kondom secara percuma kepada rakyat negara ini. Katanya untuk mengawal masaalah Aids yang menular secara positif. Ikuti seterus nya.Pengerusi Jawatankuasa Hubungan Luar Negeri SENAT Amerika Syarikat, John Kerry (D-MA) telah menyatakan semalam berkenaan dengan bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Anwar Ibrahim: Klik tajuk untuk teks seterusnya.


Bekas Timbalan Menteri pada tahun 1986 dan pernah menjadi Ketua Pemuda Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) selama 12 tahun, Datuk Kalakau Unto hari ini mengishtiharkan keluar parti seterusnya menyokong perjuangan Pakatan Rakyat.

Beliau turut mengumumkan pelepasan jawatannya dalam syarikat-syarikat milik kerajaan (GLC) dalam satu sidang akhbar di Tamparuli, Sabah hari ini.Penghormatan yang diberikan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim berucap pada Forum Dunia US-Islam di Doha baru-baru ini menunjukkan pemimpin dunia tidak lagi berminat untuk berkongsi pendapat mengenai perkembangan dunia Islam bersama pemimpin kerajaan Malaysia di bawah Umno-Barisan Nasional.


Bahasa melayu sepatut nya tidaklah seharus dipertikaikan sama ada untuk dimertabatkan mahupun disebaliknya, apatah lagi ianya telahpun termaktub dalam perlembagaan persekutuan pekara 152 – akta bahasa kebangsaan 63/68 – akta pelajaran 1961 & 1996.


Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar tidak perlu hadir apatah lagi dipelawa hadir pada majlis pembentangan senarai pemaju bagi pembangunan semula Rumah Pangsa Empat Tingkat PKNS Kampung Kerinchi.

Kekuatan tentera kita hingga kini turut bergantung dengan penggunaan helikopter NURI ini pada 1968 sebanyak 36 buah yang sudah digunakan lebih 40 tahun. Ia juga dikenali sebagai Sikorsky S-61. Sudah terlalu banyak kemalangan yang membabitkab pesawat ini, tetapi penggunaan nya masih lagi diperlukan oleh negara kita. Klik tajuk untuk teks selanjutnya.

Seorang gadis terpaksa menanggung malu apabila seorang kenalannya memberitahu dia pernah terlibat dalam rakaman video lucah yang diterima melalui telefon bimbit kenalannya itu di Kampung Becah Tok Kama dekat sini. Selanjutnya klik tajuk.


Ekuran dari kes lewat yang masih lagi bermain dipersada maya negara kita, Saiful Bukhari turut membuat satu lapuran polis yang mendakwa telah menerima ugutan bunuh terhadap nya. Ramai juga pihak yang tertanya tanya atau meragui, bagaimana mana pula lapuran yang dibuat itu hanya berdasarkan 'kotak jerit' dalam blog dan facebook Anwar Ibrahim. Untuk teks seterusnya klik tajuk.

Kita tidak menuduh Musa Aman menyalahgunakan dana kewangan RM6 billion yang diperuntukkan untuk sector pertanian itu, tetapi tidak salahkan kiranya rakyat mahu tahu ke mana perginya wang tersebut digunakan?


Ketua Menteri, Lim Guan Eng menyifatkan tuntutan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi agar sebuah suruhanjaya ditubuhkan Pakatan Rakyat (PR) bagi mengkaji kepincangan kerajaan pakatan itu, hanya kenyataan politik semata-mata.


Perdana Menteri kita baru saja melancarkan ‘Program Transformasi Kerajaan' (GTP) baru baru ini. Seandainya rakyat kita ini masih lagi terus dibuaikan dan terus mengambil pendekatan itu sebagai satu perbuatan yang sihat, bererti rakyat masih lagi dalam keadaan kerugian ini bermakna kita harus berhati hati dengan gaya pendekatan itu.  Klik tajuk for teks penuh.


"Barisan Nasional (BN) kalah di Pulau Pinang lalu tabur fitnah bahawa Pakatan Rakyat (PR) tidak mampu mentadbir negeri ini dengan baik," kata Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad sekali gus menolak fitnah bahawa Melayu dan orang Islam di negeri ini tidak dibela PR.

Menurut perangkaan pada 2007, kata Idris, Belanjawan 2008 tajaan BN mengalami defisit RM35 juta, tapi apabila PR memerintah, belanjawan itu mengalami lebihan RM88 juta, iaitu lebihan paling tinggi dalam sejarah Pulau Pinang. Klik tajuk untuk selanjutnya.

 


Pemerintah dan para pemimpin Melayu/Islam Singapura sedar bahawa masyarakat Melayu telah menunjukkan prestasi yang baik dan berpuas hati dengan kemajuan yang telah dikecapi sekarang. 

Namun, Menteri Kanan Singapura Encik Goh Chok Tong, berkata mereka mungkin telah tiba pada satu tahap - kurang berpuas hati dengan pencapaian tersebut dan ingin melakukan yang lebih baik lagi.
Untuk teks selanjutnya klik tajuk 

 

Gambar: Ernest Bower. Pengarah CSIS America.

PERBICARAAN kedua kes liwat pemimpin pembangkang Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim, tidak akan membantu Umno mendalami pembaharuan sebenar yang diusulkan presidennya yang juga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, kata pengarah Program Asia Tenggara daripada Pusat Pengajian Strategik dan Antarabangsa (CSIS) Amerika, Encik Ernest Bower. Klik tajuk untuk teks seterus nya.

 

Kira-kira jam 3 petang tadi sessi perbicaraan Anwar agak tegang apabila Peguam Karpal Singh berhujah menunjukkan tulisan akhbar Utusan Malaysia dengan tajuk 'Tak rela diliwat lagi' di halaman satu dan 'Berhenti kerana tidak mahu diliwat lagi' yang didakwa beliau menyeleweng.

Karpal menuntut akhbar itu dikenakan tindakan menghina mahkamah kerana kes berkenaan masih berjalan.

Pada jam 3.10 petang pula, Pendakwa Yusuf Zainal Abiden pula menyatakan tidak adil untuk mengaitkan laporan Utusan dengan Perdana Menteri (PM) kerana beliau ialah Presiden umno.

Mahkamah pada jam 3.15 petang kemudiannya berhenti selama 5 minit untuk membuat keputusan di atas permohonan Karpal untuk mengenakan tindakan ke atas akhbar Utusan kerana menghina mahkamah.

- Oleh Roziyah Mahamad/era


Perbicaraan semalam dimulakan dengan 'serangan' Mohd Saiful Bukhari Azlan yang menceritakan detik-detik Anwar mula meliwatnya, sementara itu, ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim masih menunggu keseluruhan keterangan di mahkamah.

"Segala nasihat peguam, kita perlu dengar dengan mengambilkira keseluruhan keterangan terlebih dahulu," kata beliau ketika ditanya pemberita, sejurus keluar daripada kamar perbicaraan tadi. Klik tajuk untuk seterus nya


Rasanya tidak perlulah menulis apa saja yang di perkatakan oleh sesaorang itu lalu kita terus lapur dan siar sahaja. Perlulah juga fikir untuk kesan jangka panjang nya sama ada disini mahupun disana nanti, sebesar zarah dikira wahai tuan. Mustahil kalau semua apa yang dicakap oleh para pemimpin itu tiada silap nya. Tidak kiralah pempimpin mana sekali pun, jika salah tetap salah benar tetap benar. Depa ni tugasnya adalah untuk memenangi hati rakyat.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengsepina Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor sebagai saksi dalam perbicaraan kes liwatnya yang kedua.

“Ya... salah satu perkara pertama peguam saya Karpal Singh akan lakukan ialah memberi sepina kepada perdana menteri dan isteri,” katanya kepada para pemberita di luar mahkamah pada prosiding kesnya petang Selasa. Bagaimanapun bila ditanya bilakah perdana menteri dan isterinya akan disepina, Anwar berkata, ia akan dilakukan pada permulaan perbicaraan kes ini tetapi yang pasti bukan esok (Rabu).

Anwar mendakwa, beliau mempunyai bukti untuk menunjukkan bahawa Najib ada bertemu dengan Mohd Saiful Bukhari Azlan dua hari sebelum laporan polis ke atasnya dibuat.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pendakwaan Datuk Nordin Hassan berkata, lebih 20 orang saksi pendakwaan dijangka akan dipanggil untuk memberi keterangan dalam kes perbicaraan sodomi Anwar mulai esok.

Beliau berkata, tidak kurang daripada 26 saksi dijangka memberi keterangan.

Antara lain, katanya, mereka yang akan dipanggil sebagai saksi ialah tiga orang doktor kerajaan, dua pakar kimia, seorang doktor swasta dan lima saksi yang mempunyai kaitan dengan Kondominium Desa Damansara. Anwar, 63, tidak mengaku bersalah mensodomi bekas pegawai khasnya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 25, di Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara jam 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Sumber-sumber memberitahu The Star, Mohd Saiful sendiri berkemungkinan besar akan turut dipanggil sebagai saksi pada hari pertama perbicaraan.

mstar


Ahmad Shabery Chik Menteri Belia dan Sukan telah membatalkan kehadhiran nya ke Kampong Sura Dungun kelmarin 30hb. kerana mendapat bantahan beramai ramai dari penduduk kawasan itu.

Maka berbunyilah rentak gendang paluan pemuka pemuka kerjaan kita,1Malaysia. Kelmarin pula Perdana Menteri kita Datuk Seri Najib terus menerus mendedahkan kononnya pembangkang mengalami krisis serius khusus nya di Pulau Pinang.

;;
TAK AKTIF SELAMA 4 HARI