Related Posts with Thumbnails

Archive

label


Yang demikian, jika dihayati frasa tersebut di atas secara holistik, seolah-olah menepati kenyataan Melayu UMNO yang akhir-akhir ini begitu ghairah dan bernafsu mewar-warkan Sabah sebagai negeri yang termiskin di Malaysia.


Bekas suami model glamour Katie Price yang juga merupakan kaki boxing, Alex Reid, diberitakan sedang mendalami dan mempelajari selokbelok agama Islam.


Lebih kurang pukul 6.40 minit petang saya bersama seorang rakan selamat tiba ke Dataran Ilmu Imam Nawawi, Musolla Ar Raudhah Beserah Kuantan.

SONGSANG….Kerakyatan Fatmah bolehlah disifatkan sebagai Ayam jantan bernikah dengan seekor gajah yang kemudiannya menelur dan menetaskan Fatmah. Silap mata abad ke 21!

KEPRIHATINAN Kerajaan Barisan Nasional Sabah (USNO, Berjaya dan UMNO) menawarkan kerakyatan melalui jalan songsang kepada pendatang asing tanpa izin daripada Filipina, Indonesia, Pakistan, India, China dan sebagainya telah memberi peluang kepada golongan ini untuk mencipta kejayaan khusus sebagaimana kehebatan Zionis di bumi Palestin.

Sembahyang tarawih disiang hari

Di Alaska, siang hari pada musim panas waktunya sangat panjang.

Dua Muslimah, Amalia dan Nila, yang menetap di Encourage, Alaska menceritakan susana berpuasa di kawasan kutub itu, rasa kejanggalan alam sewaktu bertarawih dan bagaimana mendidik anak untuk menjalankan ibadat puasa di tengah lingkungan masyarakat yang mejoriti nya bukan Islam.


Bekas pemain bolasepak terkenal , Zinadine Zidane yang juga seorang muslim membahagi-bahagikan makanan buka puasa kepada orang ramai di pinggir kota Paris.

TV5 Monde melaporkan, Zidane, legenda Perancis, melakukan rutin tahunan nya setiap bulan Ramadhan dengan membahagi-bahagikan makanan dan minuman buka puasa kepada para pejalan disekitar kota Paris itu. Perbuatan terpuji itu dilakukan bintang sepakbola dunia pada setiap Bulan Ramadhan yang juga disokong oleh penduduk setempat.

Zaidan yang kini berumur 38 tahun sengaja melakukan pembahagian makanan dan minuman saat buka puasa untuk mengenalkan tradisi muslim yang selalu menjalankan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Selain itu, Zidane juga bermaksud mengenalkan manafaat besar dari ibadah puasa selama sebulan penuh pada bulan Ramadhan. - mengejar cahaya/IRIBBeberapa jet tempur bergegas berlepas ke udara, Selasa 17/8 lalu setelah sebuah pesawat terbang memasuki wilayah udara dan menghampiri pesawat jet Presiden AS Barack Obama, Air Force One,


Pasukan Pertahanan Atlantik Utara NATO, semakin merasa sangsi dengan kemarahan rakyat Afghanistan sehingga pada proses latihan pasukan polis negara itu pun, NATO melarang menggunakan dengan penggunaan senjata betul.


LIDAHNYA bagaikan terbelit-belit setiap kali beliau ingin menyebut ayat-ayat suci Al-Quran. Ikuti kesah sterus nya.

Bowe Bergdahl
Seorang tentara Amerika Syarikat yang ditangkap Taliban pada Jun 2009 dulu kini menjadi pelatih kepada para pejuang Taliban dalam latihan bom dan asas penyerangan hendap. Hal itu diumumkan para penculiknya dan intelijen Afghanistan sebagimana lapuran The Sunday Times, Ahad lalu 22/8.


Nurul Izzah 30, puteri tokoh pembangkang Anwar Ibrahim, dituduh berkhianat kerana wawancaranya yang dimuat di harian Kompas Indonesia 5/8 lalu.

Selama ini Umno cukup gah agar semua rakyat bangkit untuk mertabatkan bahasa dan semua sekolah sekolah mengajar mengeja perkataan dengan betul, kecuali ‘Sekolah Kebangsaan Mengandung’ di Melaka tak pasti lagi mata pelajaran apa yg diajarkan.

Suruh rakyat perkasalkan bahasa Melayu, sedangkan UMNO itu sendiri dari bahasa Inggeris.

Apa pula kesah di ramadhan sekarang dan kita perhatikan dua banner ini apakah cerita nya. Baca perlahan lahan apa yg ditulis oleh juak juak ini apakah ejaan makhraj serta tajwid nya betul atau inikah ‘dambaan’ dari Umno itu sendiri. Perhatikan.


1- 'RAMADAHAN'
2- Sabutan, ramadzan, Al Murabak
3- Aidil Fitri Al Mubarak


Satu banner adalah ciptaan Pemuda Umno Terengganu dan satu lagi Umno bahagian Jelutong,dan yang bawah sekali dari Sabah, kita saksikan.


Subhanallah, itulah sebabnya mengapa Rasulullah SAW selalu mengunyah makanan sampai hancur halus makanan yang masuk ke dalam mulutnya.


Tujuan puasa berbeza-beza antara agama Islam yang satu ini dan yang lainnya, termasuk puasanya umat-umat terdahulu. Sebagaimana keterangan Alquran dalam surah Al-Baqarah [2] ayat 183, puasa yang diwajibkan kepada umat Islam, sebenarnya juga pernah dilakukan oleh umat-umat sebelumnya.

Majlis Berbuka Puasa di Pentagon


Markas besar tentera Amerika pada hari selasa lalu, tarikh 17 ogos, telah mengadakan acara buka puasa bersama di pejabat pertahanan nya, Pentagon untuk tahun yang ke 13. Tema buka puasa kali ini adalah “Diversity is Our Strength”.

Boat peronda DKP Indonesia

Jurucakap Eminent Persons Group Indonesia-Malaysia, Musni Umar, meminta semua pihak, baik dari Malaysia maupun Indonesia, sama-sama agar bertenang dan tidak menganggap hal yg terjadi baru baru ini sebagai satu pekara yang terlalu serius.


Television CNN (Cable News Network) dalam kempen pendapatnya meminta pandangan para responden berikutan dengan pertemuan dan berkemungkinan juga berlaku debat terbuka antara Barack Obama, Presiden Amerika dengan Mahmoud Ahmadinejad, Presiden Republik Islam Iran. Demikian dilaporkan INN dari lapuran CNN Sabtu kelmarin 14/8.

gambar hiasan
Mahkamah Rendah Syariah di sini, kelmarin, memerintahkan supaya pernikahan pasangan sebelum ini didakwa bernikah menggunakan kakak sendiri sebagai wali, supaya difarakkan (dibatalkan).


Para penjenayah ini turut mengalih daya pemikiran nya seolah olah menyamai hikayat lama lama di masa kecil dahulu, iaitu tentang kesah naga yang menjaga barang barang berharga.

ISTERI POLIS YANG TERSIKSA


Saudara Pengarang,

SAYA merupakan isteri polis dan menjadi mangsa keganasan rumahtangga seorang pegawai polis yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tenom. Saya membuat laporan polis di IPD Keningau (kejadian berlaku di Keningau) kerana tidak tahan lagi dengan tindakannya yang seolah-olah memperlekehkan undang-undang.


Selama lebih dari satu abad, sebuah titik di atas sebuah bukit di tenggara London telah diakui sebagai pusat waktu dunia dan titik awal resmi setiap di hari.


SURE Heboh! Satu Sabah dan 1Malaysia sudah heboh dengan Skandal Seks seorang Pembantu Menteri dalam Kabinet April Fool, Datuk Musa Aman dengan seorang Ketua Puteri UMNO di Bahagian Utara Sabah sehingga sampai ke pengetahuan Perdana Menteri Malaysia.Puteri mantan Timbalan Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim, Nurul Izzah Anwar, datang ke pejabat Redaksi Akhbar Kompas Jakarta. Ia tiba di Jakarta,pada isnin (2/8/2010) dan akan berangkat pulang ke Malaysia pada khmais ini (5/8/2010).

Selama beliau berada di Jakarta, Nurul Izzah sudah bertemu dengan beberapa orang tokoh politik muda, seperti Anis Baswedan dan lain-lain.

Beliau ditemani beberapa orang rakannya dari Parti Keadilan Rakyat, turut bersama dalam rombongan itu ialah Nik Nazmi Nik Ahmad, Nurul turut bertemu dengan anggota redaksi akhbar Kompas yang diketuai oleh Pemred Rikard Bagun.

Nurul sempat menyatakan bahwa baginya Kompas sudah tidak asing lagi. Dia juga berterima kasih kepada media-media di Indonesia yang banyak menyokong perjuangannya.

Di akhir perjumpaan itu, pihak Kompas juga mengucapkan terimakasih dengan kunjungan dari pihak pembangkang Malaysia itu. – bumirel/kompasSaudara Pengarang,

Sebagai rakyat Sabah yang cintakan keamanan dan sentiasa menjaga keharmonian kaum, saya merasa terkilan apabila ada pihak yang saya anggap sebagai ‘subversif’ menghina Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak sehingga sanggup melempar cat ke arah poster beliau.

Agak malang kerana saya tidak mengetahui siapa yang terlibat namun saya harap pihak polis dan pemimpin masyarakat di Sabah agar dapat segera mengambil tindakan sewajarnya bagi menebus maruah rakyat Sabah yang cuba dipalitkan dengan insiden tidak bermoral berkenaan.

Gambar ini saya ambil di Ladang Merotai, lima kilometer daripada Bandar Tawau.

Salam Hormat,

YANG MENYAYANGI PEMIMPIN

p/s-ehmm.. bumirel/sab/kini


Fandi Ahmad telah ditawarkan kontrak menjadi penolong jurulatih FC Groningen dari Belanda.


Sebuah kumpulan gereja di wilayah Florida, Amerika Syarikat, berkata ia merancang untuk membakar naskhah- naskhah Al-Quran di khalayak ramai pada...

;;
TAK AKTIF SELAMA 4 HARI