Related Posts with Thumbnails

Archive

label


Hingga ke hari kedua berlalu nya pertembungan antara Malaysia dan Indonesia dalam kancah perebutan piala Suzuki, ramai pencinta sukan itu masih memperkatakan nya. Tak kira diIndonesia mahupun Malaysia.

John Ross

John Ross seorang rakyat Australia yg berusia 110 tahun telah pun meninggal dunia baru baru ini. Beliau meninggal dunia ketika sedang tidur di rumah nya di Bendigo, Victoria," kata Menteri Bekas Perajurit Australia, Alan Griffin.

Mahfuz Omar Letak Jawatan


Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berkata beliau telah melepaskan jawatan Pengerusi Syarikat Kedah Sato Sdn Bhd, anak syarikat milik kerajaan Kedah berkuatkuasa serta merta.


Kapal Mavi Marmara, kapal kepunyaan Turki yang pernah digempur Israel ketika berlayar dan menghadapi blokade ke Jalur Gaza dahulu, disambut bak pahlawan oleh ribuan orang ketika kapal itu belayar kembali dan tiba di Istanbul, Turki, kelmarin 26/12/2010..

SAYA ingin mengulas pandangan seorang Anggota Parlimen (AP) Bebas Malaysia yang membuat dakwaan mengenai orang Melayu Singapura dan mantan perdana menteri pertama kita (BH, 22 Disember).


Baru-baru ini kita digemparkan dengan berita penangkapan orang Syiah di Malaysia. Penangkapan itu telah dilakukan 10 Muharram atau hari Asyura lalu, dimana orang orang Syiah melakukan peringatan kesyahidan Imam Husein as.


Saudara Pengarang,

Aku sendiri pun tidak mengerti mengapa puak puak ini amat takut dan bimbang pada pekara yg terlalu remeh sedangkan pekara yg sepatut diambilkira tetapi takdikira dengan sepatutnya. Kekadang arahan yg tak cerdik (bodoh) ini diperintahkan,..


Kejadian pada 26 Desember 2004, gempa bumi bawah laut, Tsunami 9,1 skala Richter mengguncang laut hindi dan pantai Sumatera Utara, berlakunya begitu kuat sehingga1.200 kilometer dari pusat gempa, hingga mencecah Alaska.


Hari ini sibuk sungguh.Sibuk dengan bicara kes dari pagi lagi...Mujurlah saksi pendakwaan tak hadir hari ini, Mahkamah menangguhkan bicara...


Sebuah naskah kuno Al-Quran ditemukan di wilayah otonomi Dongxiang daerah Gansu China dan salinan Al-Quran ini merupakan diantara yang tertua ditemukan di China.

Menurut makluman dari media tempatan, naskah lama berupa salinan Al-Quran tersebut yang ditulis dalam bahasa Arab, terdiri dari 536 halaman dan menggunakan daun Samarkand yang dibawa ke China dari kota Samarkand di Uzbekistan.

Salinan Al-Quran itu yang tersimpan di masjid Dong Si, daerah Qinghai barat laut Cina ini adakah merupakan yang tertua di China berasal dari abad 8-13 masehi.

Ramai kumpulan etnis yang memeluk agama Islam yang hidup di daerah barat laut Cina, yang merangkumi jajahan Qinghai, Gansu, Ningxia dan wilayah Xinjiang.-fq/islamtoday

p/s- jodol di edit ke "tulisan tangan"


Ekuran daripada cabaran Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussein memintanya mengemukakan bukti sekiranya benar wujud pendatang asing tanpa izin (PATI) di Sabah diberikan dokumen pengenalan diri Malaysia, Ahli Parlimen Tuaran Datuk Bumburing(BN), telah menerima cabaran tersebut dan mengotakan janjinya untuk mengemukakan bukti.


Pada satu ketika dahulu Para ahli parlimen konservatif Mesir mengusulkan larangan mengimport alat selaput dara buatan China. Seorang tokoh agama turut memfatwakan agar melarang mengimport atau penggunaan alat itu.


United Emiriah Arab (UEA) antara negara yg terkaya didunia, terus memainkan peranan nya untuk memajukan pemodenan negara itu. Kejayaan mereka membangun ekonomi dan menjadi pusat yg termoden. Banyak bangunan mewah dan tertinggi di dunia ada di negeri ini.


Pakaian Seragam baru tentera Rusia yang direka oleh pereka mode terkenal membuat ratusan perajurit terpaksa masuk hospital karena terbukti terlalu nipis dan kurang baik untuk digunakan di musim sejuk.

Manouchehr Mottaki

Secara mengejut dan sehingga ini masih tiada apa lagi sebarang ulasan dari Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad, beliau mengambil tindakan memecat Menteri Luar Negeri nya, Manouchehr Mottaki. Berita ini di alpurkan, IRNA, pagi tadi 13/12/2010.

Salji di Jalan Abu Rummaneh dengan latar belakang Gunung Kassyoun di Syria, 2004 lalu.

Beberapa buah negara di Timur Tengah dilanda angin kencang, hujan lebat dan salji selama dua hari ini. Ombak kuat menenggelamkan sebuah kapal di laut berhampiran dengan Israel, kelancaran perlayaran melalui terusan Suez agak tertjejas.


Yvonne Ridley adalah seorang penulis dan reporter yg berasal dari England, pernah satu ketika dahulu nama ini bermain dibibir mulut ramai orang di barat dan timur tengah, ekoran dari ditahan oleh kumpulan Taliban. Setelah dibebaskan beliau pulang ke England dan terus memeluk agama Islam.


Apabila berlaku nya ‘scandal’ Wikileaks, maka banyaklah kebocoran pelbagai maklumat dan dokumen terserlah untuk tatapan dunia.

Pada bulan Oktober 2010 WikiLeaks menjadi perhatian khusus disebabkan kebocoran banyak maklumat ketenteraan, politik dan apa yg berkaitan serta diklasifikan dalam sejarah.Apalagi 391.832 laporan dari Perang Iraq terungkap, dan dibawah ini salahsatu berita yg turut bocor ke pengetahuan umum.

Gambar pasukan pengaman PBB yg dikatakan satu pasukan "penjaga perdamaian" telah melakukan satu penyiksaan terhadap kanak kanak berbangsa Somalia yg mana mereka menyalai kanak kanak tersebut diatas api. (http://whatreallyhappened.com/RANCHO/POLITICS/UN/peace.html)

Jan 14, 2009 Wikileaks telah menyiarkan lebih dari 600 laporan invest Pertubuhan Bangsa2, lebih dari 70 yang telah diklasifikan sebagai sah.

Banyak lapuran yg memaparkan hal-hal yang sensitif dari perbuatan penjaga penjaga perdamaian Eropah ini dan banyak melakukan perlecihan seksual dan memperkosa gadis gadis pelarian perang.- mc ref:danish56/9dec

Pencacai termakan lada?


Saya ingin bertanya kepada pencacai UMNO@Jaafar Mustapha yang berpangkat JKKK, ‘Kasta’ paling rendah dalam UMNO, adakah termaktub dalam Al-Quran, dan hadis bahawasanya yang tua mati dahulu dan yang muda mati kemudian? Kalau ada,..


Aku tengok dari dulu terdapat perpecahan dikalangan masyarakat melayu Islam didalam menghayati fahaman politik. aku membuat kesimpulan bahawa masyarakat melayu Islam tergolong didalam 3 golongan besar didalam menghayati fahaman politik.

gambar hiyasan

Petang semalam saya menerima satu SMS yang sungguh memeranjatkan. Berbunyi: "Berita yang menggemparkan. Setiausaha Majlis Agama Islam Pahang ditangkap berkalwat di bilik 416, Grand Continental Hotel Kuantan pada 25 November lalu".

Pasangannya ialah seorang kerani yang bertugas di Maip. Nama kedua-duanya turut dinyatakan.

Apa yang memeranjatkan, menurut SMS tersebut, ada pihak yang berusaha untuk menutup kes tersebut.

'Selamatkan Pahang' sedaya upaya sedang mencuba untuk mendapatkan kesahihan dan perkembangan lanjut kes berkenaan melalui sumber-sumber tertentu.

- selamatkanpahang.blogspot


Kesha Rose Sebert bernasib baik kerana menangguhkan kiriman duit ugutan

Dua orang hacker dari Jerman berjaya menembus dan menghack komputer 50 artis top dunia melalui virus Trojan. Para hacker itu telah mengambil lagu lagu terbaru yang belum dirakamkan lagi, kad kredit, email dan gambar telanjang para artis tersebut.

Galyna Kolotnytska berasal dari Ukraine

Pemimpin Libya yang pernah jadi musuh nombor wahid Amerika Syarikat, Muammar Gaddafi, mempunyai hubungan yg agak rapat dengan seorang ‘jururawat’ yg berasal dari Ukraine " Hubungan mereka dikatakan sangat rapat, sehingga dimak;lumkan yg Gaddafi sangat tergantung pada wanita yang selalu mengikut nya kemana pun dia pergi itu.

;;
TAK AKTIF SELAMA 4 HARI