Peristiwa Bukit Antarabangsa, bukan salah manusia - kata Pak Menteri Perumahan

Wednesday, December 10, 2008

Tidak ada bukti jelas menunjukkan kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabngsa pada Sabtu lepas berpunca daripada kecuaian manusia, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Ong Ka Chuan hari ini.

Beliau berkata, faktor semula jadi mungkin menjadi penyebab tragedi itu berikutan hujan hingga terjadinya runtuhan tanah. "Kalau keruntuhan ini berpunca daripada kecuaian manusia, pasti ia berlaku sejak awal selepas setahun dua rumah dibina tetapi kawasan perumahan di sini dibina sejak 15 tahun yang lalu," katanya kepada pemberita selepas melawat tempat kejadian.

Image Hosted by UploadHouse.com

.. dan di parlimen juga riuh mengatakan "kejadian tersebut tidak boleh diletakkan ke atas kegiatan pembinaan berdekatan lokasi kejadian.

"Kita tidak boleh menolak kemungkinan hujan yang berpanjangan sebagai salah satu punca kejadian tanah runtuh itu," katanya.

Pening juga memikirkan, dikatakan oleh pembesar pembesar yg terlibat.. peristiwa ini tiada bukti jelas berpunca dari kecuaian manusia, yang membina bangunan dilereng lereng bukit itu bukan manusia ke? dan yg melulus projek tu siapa? bukan manusia jugak ke?.. kontrektor, konsultan, pemaju dan majlis kerajaan tempatan manusia serupa kita juga kan..

Sememangnya di akui hujan juga antara punca nya, tapi jika di bina bangunan di atas bukit apa cerita? nak salahkan hujan juga ke..

Kata Musa Hitam, kalian tak belajar dari kejadian Highland Tower. Selepas peristiwa Highland Tower cukup riuh agar dihentikan perojek2 dilereng lereng bukit tapi 15 berlalu projek mana yg dihentikan? siapa yg laung laungkan dahulu?..

Ada 'pitih' semua jadi. Bina condo boleh, lulus projek atas bukit boleh, sign itu boleh, sign ini boleh. Bila berlaku pekara begini mulalah menjurus jari telunjuk, si-anu itu si-anu ini. Ada yg berpangkat 'kolonel' yg bercakap tak sepadan dengan pangkat, ada penghuni terbabit tengking ahli parlimen. MPAJ di serang. Satu peristiwa menjadi seribu peristiwa!

- pernah menetap di Hulu Kelang