Andaikata Tok Berahim Ali mati semasa perhimpunan Bersih 2.0, apakah itu mati syahid?

Tuesday, June 21, 2011

Melayu yang katanya akan kebuluran dan kesusahan akibat diganggu oleh perhimpunan Bersih 2.0 bula depan.

Memandangkan segala ugutan dan acahan Perkasa lansung tidak dihiraukan, maka dia tidak ada pilihan melainkan turun berarak dan bertembung untuk bertempur dengan pasukan Bersih. Kali ini dia benar-benar mahu tunjuk bahawa Perkasa lah yg amat kuat dan Ibrahim Ali terutamanya ada kuasa Perkasa dan sanggup mati demi Melayu.

Masalahnya adalah, satu kumpulan sekurang-kurangnya seramai 300,000 orang yang akan bertembung dengan satulagi kumpulan lagi yang mungkin paling ramaipun dalam lingkungan 300 orang sahaja bakal mencetuskan satu persaingan yang amat berat sebelah. 300 orang merupakan satu jumlah yang paling banyak mampu dikumpulkan oleh Ibrahim Ali. Justeru itu kita boleh mengjangkakan apa yang bakal berlaku padanya. Jika jadi begitu bolehkah kita katakan dia syahid?

Mengikut Datuk Noh Gadut, disebabkan Ibrahim Ali tak pasal-pasal nak turun bertempur dengan perhimpunan bersih pada demo tersebut menjadikan ia boleh mendatangkan bahaya. Kalau tak ada Perkasa, ia hanyalah satu perhimpunan yg aman. Ibrahim Ali sengaja mencampakkan dirinya dalam mara bahaya yang lebih banyak mendatangkan mudharat daripada merokok maka sudah tentulah hukumnya adalah HARAM.

Perkasa berjuang atas nama Melayu bukanlah atas nama Islam. Oleh kerana dalam definisi perlembagaan Melayu itu beragama Islam maka ia hanyalah faktor kedua yang datang selepas Melayu. Jikalau Melayu didefinisikan sebagai beragama Animisme yang menyembah pokok, busut dan tahyul, maka sudah tentu secara tidak lansung Perkasa akan mempertahankan Animisme itu pulak.

Jadi apa saja tindakan Perkasa tak ada kena mengena dengan agama.
Berdasarkan 2 faktor di atas tadi ternyatalah kalau dia terpijak dan mati lumat dalam pertembungan tersebut statusnya hanyalah "mati katak" sahaja. Rasa macam sesuai sangan perkataan katak itu dengannya.

Kalau ada sesiapa yang kenal dia eloklah nasihatkan untuk duduk diam-diam atau melaung dari jauh saja sambil lari apabila diperhatikan orang ramai, lebih selamat lagi. - wartasubhi