8.00pagi - 4.10 petang suasana di Dewan Undangan Negeri Perak

Friday, May 8, 20098.00 am - Jalan menuju k DUN Perak dihalangi oleh banyak sekatan jalanraya, ia dimaklumkan telah dilakukan sejak malam semalam

8.10 - Ramai yang hadir pada program Solat hajat yang diadakan di Manjoi pagi ini, namun masjid Manjoi telah dikunci. Solat hajat telah diadakan di markaz PAS berdekatan

8.17 - Lapan kenderaan FRU diletakkan dihadapan DUN Perak, seramai 20 orang berbaju hitam berada disitu, mereka beredar apabila dihambat oleh FRU

8.30 - Sidang DUN djadualkan berlangsung pada jam 10.00 pagi.

8.35 - Polis terus menghambat mereka yang datang, mereka menjerit 'tangkap, tangkap". Beberapa orang telah ditahan polis termasuk Koo Puay Tiong, ADUN dari Melaka

8.40 - Seorang saksi mata telah memberitahu MP Ampang Zuraida Kamaruidn juga telah ditahan polis. Gambar kiri - Zuraida ditahan polis bersana ADUN Air Keruh Melaka

8.45 - Sekelompok ramai mengiringi ADUN Pakatan Rakyat menuju ke dalam DUN, kemudian mereka bersurai apabila dihambat polis. ADUN Pakatan Rakyat telah masuk kedalam bangunan DUN


8.50 - Seramai 7 orang lagi dilaporkan telah ditahan polis termasuk seorang wanita yang memakai topi hitam. Polis tidak menggunakan budi bicara langsung. Sesiapa yang dilihat berhampiran dan memakai baju hitam akan dikejar dan ditahan

9.00 - Wanita yang bertopi hitam adalah Janice Lee (gambar ), Adun Teratai, Selangor. Lihat gambarnya disebelah, semasa beliau ditahan polis

9.05 - Bangunan Perak darul Ridzuan umpama sebuah penjara. Kendraan FRU besar dan kecil di letakkan
melintangi pintu masuk ke bangunan pentadbiran kerajaan Perak itu. Helikopter polis terbang diudara, tidak tahu apa yang hendak dikawalnya

9.08 - ADUN Sungai Pinang, Koay Teng Guan disahkan antara yang ditahan polis. Turut berada dihadapan bangunan DUN Perak ketika kelompok tadi ditahan adalah MP Bukit Mertajam

9.10 - Seramai lebih kurang 40 orang masih berkumpul diseberang jalan berhadapan bangun DUN Perak. Menghadap mereka serama 20 orang polis yang berdiri diatas pembahagi jalan.

9.15 - Polis bergerak kearah mereka, sambil mengeluarkan amaran suapaya mereka bersurai. Antara yang berhimpun adalah peguam blogger Haris Ibrahim.

9.18 - Lima lagi ditahan polis termasuk blogger Zorro. MP Kula dan Lim kit Siang tidak dibenarkan masuk ke bangunan DUN Perak

9.20 - Merka yang ditahan sedang dibawa ke balai polis Sungai Senang, pihak polis kini beralih untuk melancarkan serangan ke restoran nasi kandar yang bertentangan dengan bangunan DUN Perak

9.25 - Ahli Majlis Perbandaran Seberang Perai Seberang Oon Neoh Aun, yang berada bersama blogger Zorro turut ditahan, bersama lima orang yang lain.

9.30 - Sumber dari DAP memberitahu sehingga kini lebih kurang 20 orang telah ditahan oleh pihak polis Namun ia mungkin tidak termasuk tindakan tindakan terbaru phak polis dilokasi sekarang. Lim Kita Siang dinafikan terus untuk masuk ke dalam bangunan DUN.

9.31 - Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah tiba untuk memeriksa perbarisan di luar dewan DUN. Kedatangan baginda disambut dengan rasa hormat semua ADUN Pakatan Rakyat, mereka semua berdiri. Diluar bangunan DUN, lagi tangkapan dilakukan - seorang lelaki pertengahan umur telah digari dan dibawa pergi oleh polis

9.36 - Lebih kurang 50 orang polis masih memerhatikan restoran nasi kandar berdepan dengan bangunan DUN Perak. Lau Dak Kee seorang bekas MP DAP dan seorang bekas tahanan ISA ditahan polis.

9.40 - Restoran nasi kandar itu sebenarnya tutp pada hari ini, tetapi ia dijadikan tempat berlindung bagi mereka yang hadir menyaksikan sidang DUN yang bersejarah ini.

9.58 - Dua orang lagi ditahan di hadapan bangunan DUN, salah seorang darinya adalah MP Kubang Kerian yang juga Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Salahuddin Ayub, seorang lagi adalah Jeyakumar, wakil Sungai Siput.

10.00 - Speaker DUN, Siva telah berada didlam DUN. Beliau membuat pengumuman sesiapa yang tidak dijemput diminta meninggalkan Dewan. Beliau juga mengarahkan supaya ADUN Bn yang digantung diminta meninggalkan Dewan, sekiranya mereka tidak keluar, sidang DUN tidak akan dijalankan

10.03 - Beliau juga mengarahkan tiga ADUN melompat mninggalkan Dewan, kes mahkamah mereka belum selesai. Dewan menjadi bising, ADUN Pakatan Rakyat menepuk meja tanda setuju.

10.05 - Keadaan Dewan tegang, ADUN yang diarahkan keluar tidak berbuat demikian. Sementara diluar Dewan polis terus mengejar dan menghambat mereka-mereka yang datang menghampiri bangunan tersebut. Beberapa anggota AMK juga dimaklumkan telah ditahan polis.

10.10 - Kedudukan dalam Dewan telah ditukar, oleh itu ADUN Pakatan Rakyat telah mengambil tanda nama dan meletakkannya kembali kepada susunan asal.

10.12 - 10 ADUN BN yang membawa usul memecat Speaker diarahkan meninggalkan Dewan. Selagi 10 ADUN yang digantung tidak meninggalkan Dewan, Speaker berkeras, sidang DUN tidak akan dimulakan.

10.18 - Diluar Dewan, Ketua Lajnah Perpaduan Nasional yang juga Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusuf Rawa ditahan. Selain beliau sembilan yang lain turut ditahan polis.

10.20 - Zamry membawa usul memecat speaker Dewan, namun telah ditolak oleh Sivakumar dan mengulangi kenyataan dengan nada tinggi, mereka yang membawa usul memecat Speaker diminta meninggalkan Dewan

10.23 - 'Keluar' kata Sivakumar, dia menegaskan tidak akan memulakan sidang Dewan kecuali 10 ADUN keluar dari dewan

10.27 - Siva berkata Dewan tidak boleh diteruskan dan menggesa sekali lagi supaya ADUN yang digantung keluar dari Dewan. "Saya tidak digantung, yang digantung ADUN BN" katanya.

10.29 - Siva mengarahkan pengawal keselamatan melakukan tugas mereka, pengawal enggan.

10.32 - Sivakumar, yang juga seorang peguam masak dengan perundangan. Beliau dilihat benar-benar menggunakan kuasa yang ada pada Speaker DUN. Beliau tidak mengiktiraf keputusan mahkamah kerana pihak kehakiman adalah cabang yang berlainan dari Lejislatif.

10.30 - Dari Malaysiakini - Suasana kecoh di dalam dewan apabila kedua-dua kumpulan wakil rakyat BN dan Pakatan Rakyat masing-masing bangun untuk campur tangan keputusan Speaker, V Sivakumar. Sekumpulan ADUN Pakatan menghalang setiausaha dewan Abdullah Antung - yang juga digantung tugasnya - duduk di depan Speaker untuk memulakan persidangan. Mereka menggesa Abdullah agar tidak campur tangan dengan alasan beliau hanya seorang kakitangan kerajaan. Tindakan itu mendorong wakil-wakil rakyat BN bangun dan turut berhujah. Kedua-dua pihak saling bertengkar dan menjerit-jerit. Suasana dewan menjadi tidak tentu hala. Bagaimanapun tiada pergaduhan fizikal berlaku.

10.43 - Seorang ADUN wanita BN mengarahkan pengawal keselamatan mengeluarkan Speaker kerana katanya BN ada 31 undi, tetapi Speaker telah keluar mengiringi Raja Muda.

10.48 - Sekarang mereka cuba menahan Speaker dari masuk semula kedalam Dewan

10.55 - Timbalan Speaker muncul dan berdiri di sebelah Siva dan berkata, awak telah digantung

10.56 -Sekarang mereka telah merampas mikrofon dari Siva, dan melantik ganesan menjadi speaker. Ganesan telah mengangkat sumpah sedangkan Siva masih duduk diaatas kerus speaker ????

11.00 - Dari Malaysiakini -Wakil-wakil BN berdiri mengelilingi timbalan Speaker, Hee Yit Fong dan menteri besar mereka Zambry. Mikrofon Speaker kini dimatikan tetapi mikrofon depan Hee dan Zambry masih berfungsi walaupun telah dimatikan sebelumnya.

Dengan perlindungan kumpulan ADUN BN itu, Hee mengumumkan beliau kini sebagai pemangku Speaker dan mengarahkan pengawal keselamatan dewan menghalau V Sivakumar daripada kerusi Speaker.Mereka bagaimanapun tidak bertindak mematuhi arah tersebut.

Kemudian Zambry mengusulkan Sivakumar digugurkan sebagai Speaker dengan sokongan tangan semua ADUN BN. Zambry kemudian membawa usul melatikan R Ganesan sebagai Speaker baru.

Dengan cepat Ganesan datang dan menerima pakaian rasmi Speaker, memakainya, mengangkat sumpah dan menandatangani beberapa dokumen berkaitan di tempat ADUN BN.

Sivakumar masih duduk bertahan di kerusinya, sambil menjerit "Speaker (Ganesan) ini haram", "selagi Speaker ada di sini, Speaker ini (Ganesan) adalah haram" dan "Perak ada Speaker haram.

" Ganesan kini cuba mengambil alih perjalanan dewan dan wakil-wakil BN membawa beberapa usul lagi Sivakumar kemudian bangun semula dan mengumumkan - tanpa mikrofon - semua usul yang dibawa sebentar tadi ditolak oleh beliau sebagai Speaker.

ADUN Pakatan bersorak gembira. Kumpulan wakil rakyat BN mengabaikan arahan Sivakumar, dan meneruskan dengan usul bahawa perhimpunan di bawah pokok, pada awal Mac, anjuran Pakatan Rakyat sebagai tidak sah..

11.13 - Zambry membawa usul agar persidangan dewan ditangguhkan dan ia diluluskan. Persidangan dewan ditangguhkan, kata Ganesan. Pemangku Raja Perak, Raja Nazrin Shah yang dijadualkan membuka secara rasmi persidangan hari pertama belum boleh memasuki dewan

11.15 - Sivakumar bangun dan membuat pengumuman dengan memegang sehelai kertas. Pada sudut yang lain BN mencadangakan agar sidang ditangguhkan. Dewan ditangguhkan dan keadaan menjadi tenang seketika.

11.25 -Kertas yang dijulang oleh Sivakumar adalah surat yang ditandatangani oleh beliau semalam 6 Mei, dimana beliau telah membuat ketetapan semua usul yang dikemukakan oleh BN, untuk melucutkan jawatannya sebagai speaker, mlantik speaker baru telah ditolak. Beliau juga telah mengubah keahlian tiga Jawtankuasa DUN

Dari Catatan ADUN Titi Serong, Khalil Idham Lim :
11.35 pagi - Speaker mempersoalkan sekali lagi dan mengulangi pendiriannya tidak akan memulai sidang sekiranya mereka yang digantung keluar dari dewan. Semasa mengumumkan demikan dewan kembali kecoh dengan suara kedua belah pihak. Sekarang keadaan kembali tegang dan sesekejap sunyi kembali.Saya tidak menjangkakan bila keadaan ini akan berakhir ?

11.45 pagi:Semua ADUN PR saya pohon kepada mereka semua jangan keluar jika tidak ada sesuatu yang penting perlu dilakukan. Sekiranya mereka yang ingin keluar walaupun untuk ke tandas mereka saya pohon keluar berdua.

Sementara itu Speaker yang masih sah, Sivakumar masih berada dikerusinya dan tidak berganjak. Kekuatan, ketegasan mereka nampak lebih kuat pada hari ini sehingga ada yang membuat cerita lucu : "silap jampi oleh bomoh, makin kuat bukan makin lemah ".

12.20 tgh:Sah sekarang ada 2 MB di Perak dan sebentar tadi menyaksikan ada 2 Speaker dan ada dua sidang yang paling ajaib, satunya di bawah pokok dan satu di bawah syiling. Kelihatan semasa ini Speaker yang masih sah, V. Sivakumar sedang berada di kerusinya dan tidak berganjak sedikitpun dari tempat duduknya sejak pagi tadi.

Jam 12.20 tadi baru beliau memaklumkan kepada dewan bahawa sidang tidak akan dimulai jika mereka yang digantung tidak keluar dari dewan.


12.35 tgh: Ganesan cuba jalan tugasnya tetapi dihalang ADUN PR. Keadaan kecoh ini hampir mencetuskan pergaduhan Hee dikerumuni oleh ADUN-Adun PR dengan pelbagai macam-macam kata dalam bahasa yang saya faham. Speaker haram cuba menjalankan tugasnya sebentar tadi tetapi dihalang oleh ADUN Pakatan Rakyat. Hampir belaku pergaduhan antara sorang ADUN BN dan ADUN PR dalam pertikaman lidah tadi dan dewan kembali kecoh dan tidak menentu. Speaker masih dikerusinya. Speaker mengarahkan Ganesan keluar dewan dengan kuasa yang ada padanya.

12.50 tgh: Speaker berulang kali arah speaker haram keluar dewan.Ganesan di kerusi ADUN dengan jubah Speaker haramnya. Speaker sivakumar disabotaj kerana sejak tadi pembesar suaranya ditutup oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Selain itu dia berulang kali menghalau keluar tanpa pembesar suara, supaya Ganesan keluar dari dewan.

1.00 petang:Speaker haram sekali lagi gagal untuk mengendalikan sidang dengan jawatannya yang disandangnya secara tidak sah apabila diganggu oleh semua ADUN PR dengan laungan "Ular" sehingga menenggelamkan suara Ganesan walaupun menggunakan pembesar suara yang cuma dibuka untuk kerusi ADUN yang dipinjamnya.Inilah tindakan sabotaj yang tidak bertanggungjawab sedangkan Speaker yang sah sejak tadi pembesar suaranya tidak berfungsi.Kerana gangguan itu menyebabkan beliau menangguhkan lagi sidang selama satu jam.

2.05 petang:Sidang yang ditangguhkan sejak sejam yang lepas akan dimulakan bila-bila masa. Jangkaan seterusnya amat sukar untuk dipastikan setakat ini.Menurut maklumat yang saya terima Raja Muda Perak masih berada di kamar Diraja untuk menerima isyarat bagi merasmikan sidang pada hari ini. Kekecohan mengenai status 3 katak dan 7 ADUN yang digantung mewarnai perjalanan DUN Perak pada hari ini.

2.30 petang: Pergelutan di meja Speaker oleh BN yang menggunakan samseng yang tidak dikenali, dan ada yang berpakaian seragam polis. Inilah keadaan yang berlaku sekarang, suasana semakin kecoh. Speaker diseret dari kerusinya dan dibawa keluar dewan. 2.40 petang: BN berjaya rampas kerusi speaker dengan bantuan samseng dan pihak polis. Sejarah baru dilakar lagi dengan tindakan pihak keselamatan menceroboh masuk dan membantu BN untuk merampas kerusi speaker. Speaker Haram, Ganesan mengendalikan sidang dengan meja speaker di kawal ketat oleh pasukan yang berpakaian kemas yang tidak dikenali siapa mereka.

3.10 petang:Saya tidak dapat mengagak siapakah orangnya yang telah menceroboh masuk tanpa kebenaran bagi menjayakan usaha rampasan kuasa yang dilakukan BN pada hari ini, demikianlah malangnya sejarah yang dialami oleh rakyat Perak pada hari ini. Ganesan apabila berada di kerusi Speaker sebentar tadi menggunakan kuasa haramnya untuk mengarahkan ADUN Teja dan Simpang Pulai untuk keluar dari dewan. Anehnya Bentara dewan yang tidak mengikut arahan Speaker Sivakumar sejak pagi tadi cuba menjalankan tugasnya mengarahkan kedua ADUN PR itu keluar. Namun arahan itu tidak di patuhi oleh 2 ADUN berkenaan.

3.21 petang:Semasa Raja Muda Perak, Raja Nazrin masuk kedewan ahli-ahli yang Berhormat Pakatan Berdiri dan Datuk Seri Nizar melaporkan kepada Raja Nazrin bahawa Speaker Sivakumar telah dibawa keluar dengan paksa. Lalu Raja Nazrin memanggil Dato' Ngeh dan DS. Nizar untuk naik mengadap dan menyatakan sesuatu kepada Kedua mereka. Apabila turun, DS. Nizar memohon kami untuk duduk dikerusi masing-masing untuk menghormati kehadiran Tuanku Raja Muda. Sebelum Sidang bermula DS. Nizar merafak sembah meminta semua pasukan pengawal yangt beruniform dan tidak untuk keluar dari dewan. Lalu diisyaratkan oleh Raja Nazrin untuk keluar.

4.10 petang: Setelah menghabiskan titah ucapan perasmian diraja, Raja Muda Nazrin bercakap dengan menggunakan pembesar suara dan katanya "beta hendak bersalam dengan semua ADUN". Tuanku Raja Muda mendahului bersalam dengan ADUN PR didahului oleh DS. Nizar. sesudah itu bersalam dengan ADUN PR yang lain dan diikuti oleh ADUN BN. Raja Muda perak sesudah itu meninggalkan Majlis, dengan diiringi oleh DS. Nizar yang difahamkan Dato Ngeh dipanggil mengadap di Kamar Raja. Dan sidang Dun ditangguhkan pada jam 4.05 petang tadi.

-ehsan b/online