Ahli Parlimen Sri Gading, Datuk Mohamad Aziz (BN-Sri Gading) mendakwa masakan tomyam campur boleh membawa banyak penyakit kepada penggemarnya. Katanya lagi, pekara ini perlu dibawa kepada penyiasatan dan diberikan pengesahan oleh Kementerian Kesihatan.
Yang nyata pekara ini bakal menjejaskan perniagaan sebahagian besar dari kedai makan atau restoran di Negara ini. Kenapa pula hanya di sebut hanya tomyam campur sahaja? Apakah tomyam yang tak campur resepi nya berbeza? Hendak dikatakan ahli parlimen Sri Gading itu hanya membuat lawak saja, tak mungkin.
Kalau di negara
PERTOM adalah Persatuan Pengusaha Tom Yam di Negara kita, dan penaung nya adalah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.
Presiden Persatuan Pengusaha Tomyam
Mengeluarkan fakta fakta tanpa penyelidikan, boleh membawa hati terguris kepada beberapa pihak lain.
Masakan tomyam sudah berpuluh tahun terkenal di Negara ini dan ianya berasal dari dari Negara jiran,
Yang pelek nya hanya tomyam campur sahaja. Apakah bezanya dengan tomyam tidak campur? Resepi nya adalah sama, yang campurnya adalah daging ayam, daging kerbau, udang, ketam dan sebagai nya. Sila kaji selapis lagi, semua makanan boleh mendatangkan penyakit, tetapi kenapa hanya tomyam campur saja yang perlu di ambil kira?
Ahli parlimen Sri Gading itu juga berkata “Apa yang kita harapkan dapat duduk berbincang bersama dengan jawatankuasa Pertom dan menjelaskan fakta tomyam campur boleh membawa penyakit,” mengikut lapuran sebauh akhbar tabloid.